Кой е най-подходящият тип вътрешни щори за нашите нужди?

Дали водени от желанието за повече уют, контрол на достъпа на пряката слънчева светлина, или нуждата от уединение, поставянето на вътрешни щори у дома няма как да бъде грешно решение.

Още повече, че съвременните щори има хиляди удобства като лесно почистване и поддръжка, огромно разнообразие от дизайн и цветове, практичност и икономично пространство.

В тази статия ще разгледаме основните типове вътрешни щори на пазара, за да ви помогнем да направите правилния избор.

Римските щори

Изключително подходящи за жилища на ниските етажи заради плътността им, Римските щори са елегантно решение за всеки дом. Към днешна дата, те се предлагат в различни цветове, десени и плътност на материята, което пък ви дава свобода на избора според количеството на слънчевата светлина, която прониква.

Най-голямо предимство на Римските щори е лесното им сваляне за почистване.

Въпреки това, вземете под внимание факта, че не са най-евтиното предложение на пазара.

Хоризонталните щори

По традиция, хоризонталните щори са широко разпространени, благодарение на достъпните си цени, голямо цветово разнообразие и практичността си (не представляват пречка при отварянето на прозорците).

Също така, с този тип щори е лесно контролирането на слънчевата светлина в помещенията.

Ключовият недостатък е затруднената поддръжка – най-вероятно сте забелязали колко прах се натрупва на всяка лента на този тип щори, а е доста трудно да го почистим без да повредим щората.

Вертикалните щори

Вертикалните щори създават плътност и уют на всяко помещение. Те са по-подходящи за малки жилища, защото чрез вертикалната си форма създават илюзия, че прозореца и стаята са по-големи отколкото в действителност.

Най-разпространени са вертикалните вътрешни щори от текстил, но те могат също така да бъдат изработени от ПВЦ или алуминий. Изборът на материал зависи от вашите лични нужди и предпочитания. Например, не ви препоръчваме текстилни щори в кухнята или помещение, където се пуши, тъй като текстилът поема миризмите.

Основният недостатък на този тип вътрешни щори е тяхната неспособност да спират изцяло пряката слънчева светлина.

Щори тип „Японска стена“

Ако обзавеждането на дома ви е в по-модернистичен и сюрреалистичен стил, този тип вътрешни щори ще покрие изискванията ви.

Идеални за жилища с големи прозорци, щорите тип „Японска стена“ се предлагат в разнообразни модели, разцветки и десени.

Въпреки това, имайте предвид, че те са доста по-сериозен разход от предходните два вида щори, които разгледахме.

Вашият коментар